Ouderenmishandeling

Contact
Nelleke Westerveld
n.westerveld@movisie.nl
 06 - 5544 0559

Terug naar de cursus

Meer weten? Kijk hieronder voor meer informatie, links en downloads.

Samenvatting van de e-learning
Wil je alle informatie en tips uit de e-learning bewaren en later teruglezen? Download dan hier de samenvatting.

Download samenvatting

Veilig Thuis
Advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling. Veilig Thuis is 24 uur per dag gratis bereikbaar voor advies, ook als je twijfelt. Bel gratis naar 0800 2000.

Naar Veilig Thuis


Het houdt niet op, totdat je iets doet
Deze website geeft waardevolle voorbeelden, signalen en gesprekstips om met vermoedens van ouderenmishandeling om te gaan. Het is een goede verdieping op de e-learning.

Naar de website


Informatiebox financieel veilig ouder worden
Deze informatiebox bevat informatie voor de ouderen zelf. Als vrijwilliger kun je de fysieke box voor de oudere aanvragen.

Bekijk de box

 
Aanpak ouderenmishandeling voor vrijwilligers
Je bent als vrijwilliger belangrijk in de preventie van ouderenmishandeling. Om te beginnen door een vermoeden van ouderenmishandeling altijd zo snel mogelijk te delen met de coördinator. Dit stappenplan kan hierbij helpen.

Naar het stappenplan


Handreiking Vrijwilligers tegen ouderenmishandeling
De handreiking is speciaal gemaakt voor vrijwilligersorganisaties, zorgorganisaties, ouderenbonden en welzijnsinstellingen die ouderen helpen, zorg bieden of opvangen. Hij bestaat uit drie pakketten die je gratis kunt downloaden. Het handboek helpt vrijwilligers en professioneel betrokkenen bij het signaleren en melden van ouderenmishandeling.

Lees de handreiking


Lokale allianties tegen financieel misbruik
Door het hele land hebben professionals het initiatief genomen tot ‘lokale allianties’. Dat zijn lokale netwerken van deelnemers die kennis over financieel misbruik van ouderen delen en bundelen. De olievlek van lokale allianties breidt zich steeds verder uit.

Naar de website


Andere interessante e-learning modules op de Movisie Academie

Grip op eenzaamheid

Cursus

GripCover Deelname: Gratis, je moet alleen even inloggen
Duur: 50 minuten
Accreditatie: 3 punten via Registerplein

Hoewel ouderen in verpleeghuizen niet vaak alleen zijn, missen ze soms intieme, langdurige relaties. Het herkennen en bespreekbaar maken van deze gevoelens kan lastig zijn voor de ouderen zelf en de mensen in hun omgeving zoals familie, vrijwilligers en zorgmedewerkers. Zeker als er cognitieve (bijvoorbeeld door dementie) of lichamelijke (zoals door een hersenbloeding) belemmeringen zijn. Deze cursus helpt om eenzaamheid in deze groep mensen beter te herkennen en bespreekbaar te maken.



LHBT-ouderen

Roze ouderen Deelname: Gratis, je moet alleen even inloggen
Duur: 30 minuten

LHBT-ouderen zijn vaak niet zichtbaar, waardoor anderen er meestal vanuit gaan dat een oudere niet LHBT (lesbisch, homoseksueel, biseksueel of transgender) is. Maar deze ouderen groeiden op in een andere tijd en er is bij hen vaker sprake van minderheidsstress en angst voor afwijzing. Daardoor is het voor ouderen lastig om hun LHBT gevoelens te bespreken, of er alleen al voor uit te komen. In deze e-learning ontdek je wat er bij deze groep leeft en hoe je daar effectief mee om kunt gaan.

Spil in de wijk

Cursus

Actief in de wijk Deelname: Gratis, je moet alleen even inloggen
Duur: 1 - 1,5 uur

Werk je veel met ouderen? En zoek je manieren om eenzaamheid op te sporen, sneller een hulpvraag in beeld te hebben, of wil je het informele netwerk eerder of beter betrekken? Ontdek hoe de aanpak van een spil in de wijk dit voor elkaar krijgt. In de online training Spil in de wijk leer je alles over deze manier van werken. Na afloop weet je alles over de aanpak van een spil in de wijk. Je hebt meer kennis en vaardigheden om ouderen beter te bereiken en bij de buurt te betrekken.

Cursus

Laatste wijziging: dinsdag, 25 oktober 2022, 16:43